Парите от Плана за възстановяване и устойчивост не са застрашени по никакъв начин. Смятам, че той взе всички най-добри практики от другите страни и беше публикуван навреме. От преговорите ни с ЕК зависи дали той ще бъде внесен в следващите 2-3 месеца.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Получихме „зелена светлина“ от българска страна. Има още един-два отворени въпроса. Чухме много рязък тон от европейските институции, които казват: „Добре. Разбираме, че ще се наложи служебен кабинет да го внесе, но ние искаме вие, като служебен кабинет да се наемете с ясни дати и визия за декарбонизацията на икономиката“. Тя трябва се изработи, защото не е направено от години“, обясни той.

Влизането в еврозоната

Според Пеканов не би трябвало да има забавяне за влизането на България в еврозоната.

„Това е нещо, което ще се случи в бъдещето, все още не е ясно в кой момент, но всички стъпки, които трябва да се правят, за да сме технически подготвени, продължавам да смятам, че трябва да се правят. Хората трябва да са информирани – има ползи, има и негативи. Не смятам че т.нар. „дългов риск“ е свързан с приемането на еврото, а с националните решения в следващите години“, каза още вицепремиерът.

Пеканов допълни, че на бъдещ редовен кабинет му предстои да избере точния момент за влизане в еврозоната и той е много важен.

Рискът от покачване на цените

„Високите нива на инфлация през лятото бяха очаквани. Те вървят заедно с икономическото възстановяване. В момента България е с исторически ниски нива на безработица, когато това се случва, явно икономиката се движи добре и има натиск цените да се покачват. Освен това идва и големият натиск на цените в енергетиката, които, да, у нас се покачват, но това се случва и на световните пазари“, поясни вицепремиерът.