Около 80% от средствата, които се събират за авторски права, напускат България. Причината е, че няма ротация на българска музика в националния ефир. В Закона за радио и телевизия има точка 19А, която трябва да се промени и да има някакъв процент европейска и българска музика (б.р. в национален ефир), за да може средствата да остават при нас.

Това заяви в студиото на „Лице в лице“ Пейо Пеев, ръководител на Сдружението на самостоятелните създатели, музиканти и продуценти.

Той добави, че от сдружението търсят среща с министъра на културата от края на януари, но до момента тя не се е случила.

„Имаме няколко въпроса и няколко препоръки към министъра. Като сдружение на независимите артисти, искаме да знаем какво става с регистъра на независимия артист, който е много важен за нас. Преди шест месеца в Комисията по култура зададохме въпрос на сегашния зам.-министър на културата Весела Кондакова за този регистър и тя каза, че се работи. Ние искаме да знаем докъде е стигнал, защото в COVID кризата, когато няма такъв регистър, независимият артист е без работа“, обясни Пеев.

Вижте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!