"От 2017 до 2021 г. БСП е загубила 62% от избирателите си. Партия в опозиция, която можеше да трупа авторитет с критики към управляващата, успя да загуби по-голяма част от електоралната си подкрепа, отколкото ГЕРБ, която загуби 42%."

Това коментира Костадин Паскалев от БСП и добави, че сега е най-добре самостоятелно председателят на левицата Корнелия Нинова да се оттегли.

„След промените в устава на партията и внасянето на изискването да се прави избор от цялата партия, не бяха предвидени текстове, които да позволяват на Националния съвет, който провежда политиката на партията между конгресите, да предприема корективни действия към председателя, когато той допуска грешки, така че Корнеляи Нонова стана ръководител на "БСП ООД". В един период започна да допуска груби политически грешки. Най-грубата е, че се занимавахме със скандалите в БСП публично“, каза Паскалев.

Според него е възможно да се стигне до още по-голям отлив на електорат: „Личното ми очакване е, че ако продължим с подобни ходове, БСП ще падне под 10 %, а може би ще изчезне от политическото пространство. С този председател БСП няма шанс. Корнелия Нинова самостоятелно да се оттегли от партията и да се избере от Националния съвет да временно ръководство, което да подготви конгрес и следващи избори, в които ще участва БСП.“

Паскалев коментира и новината, че Слави Трифонов оттегля кандидатурата на Николай Василев за министър-председател.

Не знам дали е обществено събитие, но беше, когато предложи премиер и кабинет веднага след изборите, преди да се обявят окончателните резултати, а временното  класиране показваше водене на ГЕРБ-СДС. Този ход е абсурден. Хората бяха на улиците заради това, че няма адекватен парламентаризъм, има еднолично авторитарно управление на Бойко Борисов и неуважение към институциите и сега имаме римейк на Слави Трифонов. Надявам се, че сега прави ход в обратна посока и ще има някакъв диалог между политическите субекти“, коментира той.