"Реших да оттегля кандидатурата (за премиер) на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество". Това съобщи лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов във "Фейсбук".

Номинирането на Василев - министър в два кабинета с участието на НДСВ и ДПС, предизвика полярни реакции, включително и на лидерите на останалите протестни партии, които обявиха, че няма да подкрепят правителство на малцинството на ИТН с този министър-председател.

Снимка: btvnovinite.bg

Трифонов мотивира решението си с "помията", която се е изляла върху Василев след обявяването на кандидатурата му, както и с необходимостта от стабилност и избягването на нови избори, а също така и с продължаването на "изчегъртането" на модела ГЕРБ". 

Лидерът на "Има такъв народ" обявява, че "като партия, спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет".

"В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес. Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината", пише Трифонов.

"Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се „изчегърта“ моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други. Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия, спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет", продължава лидерът на "Има такъв народ".

Обърнахме се за коментар към политическите партии, които ще влязат в 46-я парламент.
ГЕРБ излязоха с писмена позиция:

Снимка: btvnovinite.bg

„Колкото сериозно и отговорно беше представено това правителство, толкова отговорно и сериозно беше и прибрано. Това е първото правителство в историята, което подаде оставка преди да е избрано“.

БСП, ДПС и „Демократична България“ отказаха коментар.

„Изправи се! Мутри вън!“ обявиха, че опитите за управление през „Фейсбук“ продължават.

„Слави се държи като ощипана политическа госпожица тип Бойко Борисов в най-добрите му времена. Някак още от същото. Още не виждам признаците за политическо поумняване“, заяви адвокат Николай Хаджигенов.

А Николай Василев отхвърляше обаждания.