БСП не е в перфектна кондиция предвид предстоящите парламентарни избори. Това заяви в „Лице в лице“ бившият вицепремиер и регионален министър, а сега – член на ръководството на червената партия Костадин Паскалев. 

По думите му обаче е нормално да има вътрешни противоречия в партията преди да се изяснят детайлите относно листите и програмата на левицата. Той допълни, че му е трудно да прецени дали „чистката“ в БСП е акт  на реваншизъм. 

„Ако един ръководител е силен, той е в състояние да каже на един или друг представител на неговата партия, че той не желае да бъде в неговия екип или съответно кандидат за депутат. Дали БСП е в кондиция ще разберем съвсем скоро на изборите. Важно е обаче какви послания ще отправи БСП към българския народ“, обясни Паскалев. 

Според него България върви към авторитарен стил на управление. Като признак той посочи, че изпълнителната власт доминира над законодателната и влияе на съдебната власт. Той добави, че друг признак е когато управляващата партия се опитва да наложи тезите си чрез пропаганда и даде пример, че премиерът Бойко Борисов отказва да участва в дебати. 

„Ако питате финансовия министър, има ли критерии как се разпределят финансовите ресурси, които стигат до общините в България и до съответните сектори, той няма да ви отговори утвърдително. Защото публичните ресурси се разпределят от джипката на Бойко Борисов“, коментира политикът и добави, че зад строителството на магистралите у нас се ширят редица корупционни схеми. 

На въпрос дали друга партия би се коалирала с БСП, когато социалистите са разединени, Паскалев отговори, че той самият има забележки относно поведението на лидера Корнелия Нинова, но е доволен от промяната в левицата. 

„Не е полезно БСП да влиза в управление заедно с ГЕРБ, защото след толкова време управление е добре ГЕРБ да поседи в опозиция. Полезно е за тях самите. Не може Борисов да се скара с Томислав Дончев и да назначи Марияна Николова като отговаряща за изборите и никой в държавата да не знае, че в ГЕРБ има скандал“, каза Паскалев.