„Моите твърдения са, че интересите на държавата не са защитени. Над 90% от обществените поръчки в Главна дирекция “Инфраструктура на отбраната”  към военното министерство са правени с директно посочване на изпълнител, без да е организиран конкурс, а някои са правени в правени в рамките на един ден“, заяви служебния министър Георги Панайотов в „Лице в лице“.

По неговите думи не става дума само за договори със секретна информация като тези за Ф-16, но всички те са били прикривани под бриф „Строго секретно“, затова трябва да преосмисли използването на тази класификация, смята военния министър.

В тази практика участие има и ДАНС, които определят фирмите, които могат да поемат квалифицирани поръчки със секретна информация, отбеляза Панайотов, който допълни, че е изпратил доклад с установените нарушения в прокуратурата.

Снимка: btvnovinite.bg

„Офицерите, сержантите и войниците от ВВС се справят отлично със задачите си при условия на силни ресурсни и технологични. Да, ние чакаме Ф-16, но ние си изпълняваме задачите, докато чакаме. За времето в Министерството на отбраната стигнах до следното заключение – един от основните проблеми е поддръжката на наличната техника – както на старата съветска, та и със новозакупената такава“, смята служебният министър.

В момента „имаме проблеми и с хеликоптерите „Кугър“, които чрез агенция на НАТО предстои да бъдат ремонтирани в завод в Испания, заяви Панайотов, според когото проблем е, че при сключването на договорите за покупка не е имало фокус върху поддръжката на машините.