Предизборен дебат за българската икономика, еврозоната, отражението на закона „Магнитски“ върху финансовите институции у нас, пенсиите, заплатите и управлението на последствията от коронаризата се проведе между Александър Иванов от ГЕРБ и Петър Кънев от БСП в студиото на „Лице в лице“.

Служебният финансов министър Асен Василев обяви, че ще бъдат събрани милиард и половина повече приходи от предвиденото в хазната.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Александър Иванов от ГЕРБ това се дължи на подобряването на икономическата ситуация и го показва заключението на ЕЦБ, че България се възстановява. А заслугата е на кабинета на Бойко Борисов, при който не са били затворени толкова много бизнеси, колкото в другите европейски страни.

Европейската централна банка наистина дава оптимистична прогноза за България и има увеличение на износа, но причината за по-големите постъпления е, че през последните години правителството на Борисов е правело лесни за изпълнение бюджети, целта на които е да остават големи излишъци, които да бъдат преразпределяни в края на годината, контрира Петър Кънев от БСП.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него има много силно засегнати сектори от коронакризата като туризма, а мярката 60/40 е била със „сгрешен дизайн“. Единствената работеща мярка в полза на бизнеса, по неговите думи, е бил кредитния мораториум.

По въпроса за ББР Александър Иванов коментира, че банковият сектор има принос в растежа на икономиката, но според неговият опонент тази банка е била „сбъркана“ със самото си създаване – липсва клонова мрежа за финансиране на малките и средните фирми, а се дава банкова гаранция на търговските трезори, които нямат нужда от нея.

30 10 години доходите у нас са нараснали в съотношение от 33% до 50 %  спрямо средните европейски и това се дължи на управлението на ГЕРБ, заяви Иванов.

Но в момента доходите на хората в Румъния, с която заедно сме влезли в ЕС, са с 30% по-високи от тези на българите, коментира Кънев.

По неговите думи американските санкции по закона „Магнитски“ няма да имат голямо отражение, тъй като фирмите на Делян Пеевски и Васил Божков не са структурообразуващи за нашата икономика/

Кънев заяви, че доклада по „Магнистки“ е бил подготвен от Вашингтон още преди две години, но е бил пуснат сега, защото ГЕРБ си отиват и се търси „възпитателен ефект“. Според него може да очакваме в скоро време още един американски доклад със санкции.

Вижте целия дебат във видеото.