Хасан Азис, вторият в листата на ДПС за Кърджали, веднага след лидера на партията Мустафа Карадайъ гостува в предаването „Лице в лице”. Той коментира думите на председателя на партията от днес, че „Всеки глас за ГЕРБ струва 2 млрд. дълг на година за нашите деца и внуци. Всеки глас на ГЕРБ е глас за забрана на нашия майчин турски език в нашата родина България”:

„За последните 10 години над 450 хиляди български граждани потърсиха своето бъдеще заедно с децата и семействата си в други държави. За повече от 14 години членство в ЕС българските граждани остават най-бедните в ЕС с работни заплати от 286 евро при положение, че в някои други държави са над 2000 евро. Ръстът на икономиката е под 1,2 при положение, че ние изоставаме и сме последни като развитие по показатели в ЕС.

ДПС има една основна мисия и тя е да казваме истината, да се опитваме да възстановяваме и да изграждаме държавността и демокрацията. Когато демокрацията е в опасност, ние сме длъжни да го казваме и най-много на ДПС приляга в тези трудни времена да го казваме.

Факт е, че в най-новата история на България, член на ЕС, за първи път в правителството имаме националисти, чиято основна политика е разделението и омразата, заяви той.

„Като че ли това са изборите, които най-много очакваме през последните години, за да спрем това разделение – омразата, която е навлязла не само в институциите, борбата и войната между институциите – парламент правителство, президентство, да не говорим за държавните институции по-надолу в йерархията на държавата.

COVID – една тема, която е много важно от гледна точка на най-важното – живота. Даже COVID не успя да събере на едно място тримата най-големи в държавата –председател на парламента, премиер и президент. Ние от ДПС вярваме, че българското общество ще ги оцени тези неща много правилно на тези избори. Българските граждани и общество трябва да знаят, че ДПС, ако е подкрепяло определени закони, внасяни от правителството, това е било по отношение на постигането на националните интереси, нищо друго. В рамките на всички искания за оставка, внасяни в НС, ние сме били част от това.

За нас тези избори са най-лесните, но и най-трудните. Най-лесните са, защото по всички показатели по отношението на развитието на България в рамките на 14-15-годишното ни членство в ЕС, ние сме на последно място. Но най-трудното на тези избори е, че в момента има едно срастване на държавата и партията, т.е. всички държавни органи, като се започне от министрествата и се стигне до агенциите, службите, те всички са заети от реални, явни, ясни членове като партийна принадлежност на ГЕРБ с ясната цел и задача да провеждат партийната политика по най-твърдият начин, по който може да стане – затова казваме герберизация, затова казваме, че има срастване между държава и власт и е най-трудно”.

Затова ние, от ДПС приравняваме тези избори към 90-та година, когато започна демокрацията , има преминаване от тоталитарна система към демократична форма на държавно управление, допълни той.

Приоритети

„Последните месеци нашият почетен председател Ахмед Доган беше казал да направим така, че все пак да не бъдем повече с една крачка напред от другите. Ние много преди парламентарните избори изведохме няколко приоритета, които са много важни от гледна точка и на кризата, защото COVID кризата показа, че най-ценното тук е здравето и животът на хората.

Ние казахме – чиста вода, чист въздух, чиста храна и чиста енергия – те имат връзка към здравето и живота на хората. Затова думите на почетния ни председател ни дават увереност, че сме на прав път.

Второто ни много важно направление, по което ДПС продължава да работи е за възстановяване на диалога между институциите. В парламента ние ще работим за диалог между партиите, за да можем да постигнем приоритизиране на важните стратегически цели на България през следващите 5-10 до 2050 г. от гледна точка на Зеления пакт – един от основните приоритети е това.

На второ място – диалог между институциите. На трето място определяне на приоритетите на държавата през следващата година от гледна точка на Зеления пакт. И не на последно място включването на свободните и активни гражданипри вземането на политическите решения и контрол на тяхното изпълнение”.

Отсъствието на Делян Пеевски от листите на ДПС е политическо решение на ръководството на партията и този въпрос за нас е приключен”, каза още Хасан Азис.

„Няма мотиви, няма го господин Пеевски в листата, но той продължава да бъде в ДПС. Второ една друга част от нашите народни представители също не са в кандидат-депутатските листи, макар че те също са много успешни”.

Партиите, които са най-близки до ДПС, ще бъдат подкрепени от нас, това определя българският избирател, допълни той.