Ангел Джамбазки от ВМРО и Велизар Енчев от БСП за България се срещнаха в студиото на "Лице в лице" на предизборен дебат.

Във връзка със скандала, който се разрази вчера у нас и при който стана ясно, че шпионска мрежа е инфилтрирала МО, военното разузнаване и парламента, и е заподозряна, че е изнасяла класифицирана информация в полза на чужда държава, Ангел Джамбазки от ВМРО коментира, че министерството не е на Красимир Каракачанов, а той е най-успешният министър на отбраната в последните 30 години.

Това е голямо министерство, там има много хора, предполагам, че и в други държавни структури има хора, които работят за чужди служби, каза той.

"Това, което нас не ни интересува, е кой за кого работи. В случая има прокуратура на Република България с главен прокурор, който очевидно си е свършил отлично работата, чухте днес неговото изявление, той поздрави министъра на отбраната за това, че е съдействал и са направили възможна реализацията на това мероприятие”. 

Това, че някой се опитва да шпионира не е изненада, допълни той.

"Важното е, че тези хора са установени, заловени и надявам се обвинени и ще получат своите присъди. Това, че някой иска да шпионира българската държава и да пречи на модернизацията на армията, защото забелязах – какви са били задачите на тези клети шпиони да шпионират плановете за модернизация".

По думите му, има една група хора, просталински настроени, които "искат да държат България винаги зависима от някой друг, да не се купуват нови образци, техника, да бъдем винаги зависими от друга държава, да се плащат едни скъпи ремонти. Разумното, което трябва да се каже е, че има реализация,има операция, има осъществяване, има задържане, има обвинение, има мерки за неотклонение и оттук нататък безпристрастният и честен български съд трябва да осъди тези хора, ако има за какво да ги осъди".

Според Велизар Енчев от БСП за България този сюжет има две страни.

Първата е много драматична за Красимир Каракачанов, тъй като той е „пряко отговорен за това, което се е случвало в Министерството на отбраната, той е принципал, пряко отговорен за това, което е ставало в служба „Военна информация и военно разузнаване”, той е негов също принципал. Отговорността на Каракачанов е огромна, ако цялата тази афера е вярна”.

Хвалбата на главния прокурор по отношение на Каракачанов е опит за замазване на неговата вина, добави Енчев.

Последното твърдение Джамбазки нарече глупава лъжа и обвини Велизар Енчев в лъжи, които са му стрували „осъдителни решения”. Разговорът премина към неуредените отношения между двамата – като представителят на ВМРО си поиска парите, които кандидат-депутатът от БСП му дължал по осъдителни присъди.

Целия дебат вижте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!