Изборът на нов главен прокурор е от огромно значение не само за облика на съдебната система през следващите години, но и за начина, по който ще функционира цялата държава. Затова и критериите, по които кандидатите за поста ще бъдат оценявани и прозрачността на цялата процедура са ключови.

В експертен спор по темата Биляна Гяурова (Български институт за правни инициативи), адв. Петър Славов (бивш депутат и член на правната комисия в НС) и Николай Ценков (Институт за десни политики) изложиха в студиото на „Лице в лице” вижданията си за това какво можем да очакваме от процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров.

„Прекалено много се фиксираме върху личността на главния прокурор, сякаш имаме очакване, че това е човек, надарен със свръхестествени способности, който може да реши всички проблеми на съдебната система”, коментира Ценков.

Според него сега обсъжданият механизъм за разследване на Тримата големи в съдебната власт (шефовете на върховни съдилища и главният прокурор) е стъпка към премахване на евромониторинга.

Категорично няма изискване от ЕК за подобни мерки и в докладите единствено е отбелязана липсата на механизъм за отчетност на главния прокурор, заяви на свой ред Гяурова.

„Няма държава в Европа, където представителите на върховните съдилища и главният прокурор да се третират по един и същи начин”, категорична беше тя.

По думите ѝ кръглата маса по темата за избор на нов главен прокурор при президента Румен Радев е приключила с резултат, сходен с проучването на БИПИ сред неюристи в началото на годината – новият обвинител №1 трябва на първо място да е политически независим.

„Прокуратурата е страна в процес, тя е проводник на наказателната политика на държавата, политическата независимост се измерва през това прокуратурата да не се превръща в бухалка или изпълнител на мокрите поръчки на държавата, а да третира по еднакъв начин всички. Политическата независимост се измерва през механизъм за отчетност”, категорична беше Биляна Гяурова.

Адв. Славов отбеляза, че сегашната процедура за избор, в която единствено трима членове на ВСС от прокурорската квота или министърът на правосъдието могат да номинират кандидати, има риск да се превърне в „затворена” надпревара с предизвестен край – особено ако министър Данаил Кирилов действително не номинира кандидат, както самият той заяви по-рано.

Бившият депутат призова именно през номинацията от МП да се проведе публичен подбор на подходящи кандидати от съдебната система, неправителствения сектор и научните среди.

Вижте още във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!