Пленумът на ВСС ще разрешава разследванията срещу председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор. Като това трябва да стане с квалифицирано мнозинство от 17 гласа. Това стана ясно по време на дебата за законови промени в тази посочка, съобщава БТА.

Проектът за промени в НПК беше представен от министъра на правосъдието Данаил Кирилов и касае особените правила в случаите, при които има извършено умишлено престъпление от общ характер от тримата висши магистрати.

Предложение за такова разследване и за временно отстраняване на всеки от тях ще може да идва или от министъра на правосъдието, или от трима от членовете на съответната колегия във ВСС (съдийската или прокурорската – б.р.). То ще трябва да е мотивирано и ще се гледа до седмица след постъпването му, като ще е придружено и с изслушване.

Решението на пленума на ВСС ще подлежи на обжалване в тридневен срок от постановяването му пред петчленен състав на ВАС.

Разследването на висшите магистрати ще се извършва от прокурор от Спецпрокуратурата и Софийската градска прокуратура, според това на кой съд е подсъдно делото. То ще се води от тричленен състав без младши съдии.