Днес депозирах оставката си до членовете на БСП, черно на бяло – оставката е факт и връщане назад няма. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в първото си интервю, след като обяви, че се оттегля от председателкия пост в партията. По думите ѝ тя ще продължи да управлява партията до свикването на Национален конгрес на партията. 

„Четвъртото място за нас е тежка загуба, катастрофа. ДПС ни изпревариха с гласовете от Турция и ние от трето място отидохме на четвърто. В този случай моралният ми избор е да подам оставка“, каза председателят на социалистите. 

Нинова определи като „рамков“ първия разговор с „Продължаваме промяната“. Лидерите на двете партии са обсъждали бъдещото коалиционно управление над час. 

„Беше покана за съставяне на общо правителство, начертахме една пътна карта как това ще се случи. В следващите дни ще съставим работни групи по теми. Ще направим обща програма, която ще бъде официална – писмено коалиционно споразумение за правителство“, обясни Нинова. 

Към бъдещото коалиционно правителство трябва да се включат още „Има такъв народ“ и „Демократична България“, по предварителни заявки. 

„Общото, което ни събира е, че трябва да има работещ парламент, редовно правителство. Аз поставих въпроса за бюджета, обсъждахме антикризисните мерки, които трябва да се случат. Говорихме за общите неща, не за различията“, заяви лидерът на левицата. 

Нинова коментира още, че са обсъждали съдебната реформа и функциите на КПКОНПИ. Допълни, че е оптимистично настроена за бъдещата коалиция, но има много работа да се свърши. На днешния разговор не е станало въпрос за министри и постове. Уточни, че при коалиционно споразумение е логично представители на БСП да влязат в правителството.

Нинова коментира още отношенията ѝ с Румен Радев, който беше подкрепен от БСП за втори мандат. „Аз го доведох на „Позитано“ преди 5 г. и си спомням съпротивата срещу него. Нищо драматично не се е случило между нас от това, което виждате публично. Може би имаме различни разбирания по някои въпроси. Аз не приех, когато президентът дойде в парламента и каза: „Вие тука сте статуквото, промяната е отвън на площада“, каза лидерът на БСП.

„Задкулисието около Борисов сега се премести в служебния кабинет. Партията, която спечели изборите е президентска – на основание подкрепата на Радев към Кирил Петков. Той им помагаше с публичните си изяви и коментари“, заяви Нинова.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!