БСП няма да отиде на извънредното заседание, защото няма да сме „златния пръст“ на Борисов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Изпълнителното бюро реши да не е участваме, защото нашето участие би осигурило кворум, за да започне заседанието. Не искаме да сме този „златен пръст“ на Борисов, който ще осигури възможност да вземат много вредни решения и затова няма да влезем. Няма да правим кворум, няма да им дадем тази възможност. Но не защото сме в кампания и не защото сме във ваканция, която те сами си избраха, а по съществото на въпросите, които те искат да разгледаме“, добави тя.  

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента в петък – 27 октомври от 12 ч. Така депутатите ще се съберат в пленарната зала два дни преди местните избори.

В дневния ред са включени две точки – преодоляване ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за енергетиката, и първо четене на промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти с вносители Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС

Според нея правителството е вредно.

„Те от първия ден до последния взимат вредни за народа решения. Като се съберат след ваканцията, да си вземат тези решения, да си носят отговорността. Те помежду си се сбиха на терена на енергетиката - единствено за преразпределение на потоци на пари, на лобита и на влияние. Утре ние от БСП няма да бъдем причината да се вземат такива вредни решения, защото отначало докрай оставяме категорична алтернатива на всичко това, което прави сглобката“, коментира тя.

Нинова коментира и смяната на руски петрол.

„Бързата смяна на руски петрол с неруски е вредно – алтернативният вариант е да идва от Близкия изток, къдетo сега има война. Оттам и ще е по-скъпо, защото ще се доставя по проливите и колко ще се чака не се знае. Другите места са Венецуела и Бразилия, откъдето също ще е скъпо. Това може да оскъпи живота на обикновените хора“, заяви тя.

Лидерът на БСП предрече и „жестока инфлация“.

„В бюджета, който предвижда сега сглобката няма нито компенсация за бизнеса, нито социална програма. Моята прогноза е, че това ще доведе до по-нисък брутен вътрешен продукт от предвидения и че ще има икономическа стагнация“, каза Нинова.