Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента в петък – 27 октомври от 12 ч., става ясно от сайта на НС. Така депутатите ще се съберат в пленарната зала два дни преди местните избори.

В дневния ред са включени две точки – преодоляване ветото на президента Румен Радев върху промени в Закона за енергетиката, и първо четене на промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти с вносители Делян Добрев от ГЕРБ-СДС и Йордан Цонев от ДПС. 

Извънредното заседание беше поискано от ГЕРБ и ДПС. От ПП-ДБ се обявиха против с мотива, че все още тече предизборната кампания за местния вот.

Депутатите решиха, че няма да има пленарни заседания до провеждането на местните избори, за да не се използва парламентарната трибуна за предизборна кампания. Заседават само комисиите към НС.

В предаването „Лице в лице“ лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов обяви, че неговата парламентарна група няма да участва в заседание преди вота. Не е ясно все още дали и други групи няма да бойкотират извънредното заседание на 27 октомври.

Междувременно депутатите от комисията по енергетика се събраха извънредно днес и отхвърлиха ветото на президента върху Закона за енергетиката.