Аз не виждам русофилски сили нито в този парламент, нито в следващия. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ обвиненият в шпионаж председател на движение „Русофили“ Николай Малинов. Той е начело и на партия „Възраждане на Отечеството“.

„След като за концерти, конкурси, фестивали, издаване на книги и речници сме преследвани, то нашите ценности като квинтесенция на сътрудничество между Изтока и Запада, задължително трябва да имат политическо продължение, за да бъдат достатъчно защитени“, коментира той.

Малинов не се чувства като шпионин – нямал достъп до секретна информация, а и не смята, че е имало нещо нередно в пускането му от съда до Русия за получаване на награда от лично от Владимир Путин. „И прокурорът може да ме пусне, и съдът може да ме пусне. Миналият петък прокуратурата ми отказа, имам покана от „Единна Русия“ да подпишем договор за сътрудничество (…) Искам да ме пуснат за 5 дена, да отида да се видя с ръководството на управляващата партия в Русия“, разказа Малинов.

Лидерът на „Русофили“ посочи, че Леонид Решетников и Константин Малофеев, освен лица със забранен достъп до България, са и „приятели, съратници, единомишленици, с които продължавам да имам постоянни контакти и връзка – по телефона, за съжаление“.

В програмата на политическата сила е записано, че България е по-силна заедно с Русия, а според Малинов това е вярно и за цяла Европа, която трябва да замени ЕС и НАТО със силната държава, християнството и традиционните ценности.

„За да бъдеш българин, трябва да говориш на български, трябва да пишеш на кирилица и да си част от разбирането на традиционните ценности за род, семейство, родина, държава, които удържат определени правила от нашия Господ Исус Христос или от Аллах при мюсюлманите. В традиционните религии, това са традиционните ценности. За да може славянобългарската критична маса в България да е достатъчно много, на нас е нужен съюзник от нашата група славянска, който говори на близък език, който пише на нашата кирилица, който изповядва тези традиционни ценности“, коментира той.

Според него Русия се бори с пореден опит на Запада да бъде унищожена през сриване на популярността на Владимир Путин. Какъв е случаят на Алексей Навални? „Той е в същата ситуация като мен. Той има своите права по закон и по тези права е трябвало да изпълни определени ангажименти към съдебната система, които не ги е изпълнил. Ние с вас не можем да призоваваме някой да нарушава закона. Това е все едно аз да изляза без разрешение, да се върна и вие да излезете да митингувате в моя подкрепа“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!