Много от допълнителните възлагания към пътните строители са от миналия април месец, когато ГЕРБ разбра, че губи властта и допълнително е възложила такива договори на тези фирми. Това обяви в предаването „Лице в лице“ Настимир Ананиев, депутат от ПП.

Представители на строители и пътноподдържащи фирми блокираха днес жълтите павета в столицата, магистрали, основни трасета и проходи в цялата страна с искане държавата да им плати над 1 милиард  лева за свършена работа. Премиерът обяви, че 50% от дължимите средства ще се изплатят на фирмите, а другите ще бъдат получени след проверка.

„В момента се опитваме да разплетем този възел, защото това е прецедент и използваме Народното събрание за контрол. Искаме да проверим има ли някакви корупционни схеми, които са се случили, има ли незаконна част и трябва ли всички от тези фирми да си получат парите“, коментира Настимир Ананиев.

„Сигурно има коректни фирми, но има и фирми, за които сме притеснени, че може да са обвързани с някакви схеми“, отбеляза той.

„Едно от лицата на протеста днес се казва инженер Георги Златев и е работил в АПИ. Той протестира с пътните фирми, иска парите за тези фирми, които би трябвало той да контролира и да е работил с тях“, обясни депутатът.

„Идеята е междуведомствена комисията между две министерства да издава доклад за конкретния договор, който е проверила. Той влиза в антикорупционната комисия в парламента, която го разглежда и го одобрява. След това Народното събрание с решение разплаща сумата, която трябва да се разплати“, обясни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!