Понеже има и протест на строителни и транспортни фирми, искам ясно да кажа, че днес се надявам да мине през правна комисия към Народното събрание предложението за моментално плащане на над 600 млн. лв. на строителните фирми. Това каза преди началото на редовното заседание на кабинета министър-председателят Кирил Петков, цитиран от БТА.

По думите му тези средства са 50 на сто от дължимите пари, останалите 50 процента трябва да минат през експертна комисия, която да прецени дали средствата са похарчени правомерно. Минавайки през правна комисия, и ако успее предложението да мине през пленарна зала утре, тези пари ще бъдат готови за отпускане и ремонтните фирми ще могат да започнат своята работа веднага, посочи премиерът.

Той изброи акцентите в днешното правителствено заседание, сред които осигуряване на подкрепа за въздушните превозвачи с до 60 млн. лв. безвъзмездно. Правителството предстои да одобри проект за споразумение между България и Румъния за създаване на граничен контролно-пропускателен пункт Русе-Гюргево за фериботи, като целта е да се възобнови фериботната връзка между двата града, което значително ще облекчи трафика в региона.

32 милиона лева ще бъдат насочени към Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на земеделските стопани - животновъди и производители на плодове и зеленчуци, информира премиерът.

Той каза, че правителството продължава да подкрепя всички тези браншове и изрази надежда хората, които очакват тези средства, да са доволни и да продължат с интензивната си работа в техните сфери.