„Дължим на нашето общество да формираме едно реформаторско мнозинство, което да реши проблема с корупцията в България“.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ народният представител от „Демократична България“ и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова.

„В момента има замерване между различните политически сили кой е корумпиран – това не е работа на политиците, а на съдебната система“, допълни тя.

„Акад. Денков посочи, че не стигат гласове за формиране на мнозинство в този момент. При програмната декларация се разчита на подкрепа и постигането на мнозинство“, обясни народният представител.

Връщането на смесеното гласуване

„Демократична България“ ще атакува текстове от Изборния кодекс пред Конституционния съд.

„В процеса по изменение на Изборния кодекс бяха допуснати редица нарушения, както на буквата, така и на духа на Конституцията. В мотивите за ветото президентът посочва, че е нарушен принципът на правовата държава и е нарушено изискването за таен и равен вот“, подчерта Йорданова.

„БСП предложи в своя законопроект беше избор между машинно гласуване и гласуване с хартиена бюлетина. Това, което прие Народното събрание, е избор между бюлетина, отпечатана в печатници или от машината в секцията – това е избор между коя хартиена бюлетина ще се използва“, категорична е тя.

„Бюлетините ще бъдат броени на ръка от хора, които са прекарали 14-часов работен ден“, уточни Йорданова.

Според нея поправените протоколи и грешките в тях пораждат недоверие в избирателите.

Машини за гласуване или принтери за бюлетини?

„Крайният резултат е политическо лицемерие. Те не признаха, че искат да премахнат машините, но направиха точно това. Лишиха нас от упражняването на правото да гласуваме с машина. Окончателно взривиха доверието в изборния процес“, подчерта депутатът от „Демократична България“.

„На първо четене законопроектът беше от 18 параграфа. Окончателният закон е приет с 56 параграфа. Президентът върна 28 параграфа. За какво противоборство говорим“, коментира още Надежда Йорданова.