„Прогнозата на всички експерти са за срок между 4 и 6 години. Ако всички стъпки се изпълняват, както трябва – това са сроковете, в които нещата ще се случат, ние ще прережем ленти и ще влязат лекари“.

Това каза в предаването „Лице в лице“ Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница.

„Това, което се случи в началото на тази седмица, беше една среща с министъра на здравеопазването проф. Хинков и представители на дирекция „Медицински дейности“. Те разчитат да получат предложения. Става дума за дейности, които МЗ трябва да развие паралелно със строежа на сградата на болницата, за да не се окажем с една празна сграда без функции“, подчерта тя.

„Министерството трябва да си създаде концепция какво ще прави с прехвърлянето на съществуващите детски клиники в бъдещата Национална детска болница. Нямаме концепция, а тя трябва да се създава паралелно със строежа на сградата. Критично необходимо е да се работи по политиката за кадрите. В болницата трябва да работят конкретен брой хора и конкретни специалисти. МЗ трябва да се погрижи тези специалисти да съществуват. Какво правим, ако не работим по кадровата политика?“, посочи още Цекулова.

„Чрез лостовете за достъп до обществена информация Общественият съвет за изграждането на Национална детска болница дава становища по решенията, които се взимат и повдига въпроси в публичното пространство. Министерството на здравеопазването полага усилия да саботира отношенията си с Обществения съвет. Не знам дали това се дължи на неумение да комуникират, или нежелание“, добави тя.