„Виждаме как не просто не се случва процесът, а се случва хаотично, не се спазва никакъв механизъм. Порочни назначения, прикриване на информация, самият министър не знае какъв анализ очаква – технически, архитектурен, анализ на педиатричните нужди. Той въобще не е наясно с този проект“.

Това каза Кремена Кунева от фондация „Даная“ в „Лице в лице“ по повод проекта за строеж на Национална детска болница.

По думите ѝ няма политическа воля за построяване на болницата.

Според Кунева за изпълнителен директор на инвестиционната компания за построяване на лечебното заведение е назначен човек с никакъв опит.

„Смениха проф. Пенева, един от малкото хора, които направи нещо за този проект, с Николай Борисов. Изведнъж от днес за утре без никаква публична информация. Мотивът е, че проф. Пенева не се справя добре с работата. В същото време той е освободен като управител на „Бул Био” заради забавяне на ремонтни дейности Три години този човек го няма и изведнъж разбираме, че той е новия изпълнителен директор”, посочи Кремена Кунева.

Фондация „Даная“ поиска публично-частно партньорство в проекта за строеж на детската болница.

„Искаме да участваме активно в процеса с държавата, за да гарантираме неговите етапи като качество на изпълнение и като надзор. Общественият съвет остана в едни консултативни функции на ниво определен достъп до информация. За три месеци няма почти никаква свършена работа. Другият проблем е, че на събранията задават въпроси, чиито отговори може да намериш в публичното пространство. Те не получават повече информация, не участват активно във взимането на решения“, каза още Кунева.

По думите ѝ фондация „Даная“ ще сключи Меморандум за сътрудничество с румънската организация, която построи феноменална 9-етажна детска болница.

Вижте как го направиха тук: