1 декември е Световен ден за бора срещу СПИН. По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ, като броят на новоинфектираните  през 2019 г. е 1,9 млн., а смъртните случаи са 690 000.

В България от 1986 г. до 25 ноември 2020 г. са регистрирани общо 3 467 лица с ХИВ инфекция. От началото на 2020 г. са открити нови 183 ХИВ позитивни лица. Запазва се тенденцията броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от новоинфектираните жени. Съотношението мъже/ жени  е 85% на 15% .

„Тази тенденция макар и официално съобщена не по този начин, за нас, работещите в сферата, означава именно това, че мнозинството от тези 85% мъже са мъже, които правят секс с мъже. Там влизат не само хомосексуални мъже, но и всички останали, които имат сексуални практики с мъже, но не се определят като своята сексуална ориентация като хомосексуална“, заяви мениджърът на програма "Сексуално здраве" Момчил Баев в „Лице в лице“

Снимка: btvnovinite.bg

По неговите думи в момента има 13-14 центъра в България, където се правят тестове за СПИН, но макар да не са затворени официално, при проверка от негова страна и на граждани, те не функционират заради претоварването на системата заради пандемията с ковонавируса.

„За съжаление, здравните инспекции бяха много силно залети от нуждата да се справят с COVID инфекцията, особено валидно е това за големите градове и местата, където имаме пристанища и летища, там натискът върху здравните инспекции е по-голям. Вината тук не е на инспекциите, те трябва да бъдат подкрепени с човешки ресурс, за да могат и другите заболявания да останат в противоепидемичния контрол и да не хвърляме всички усилия в COVID епидемията“, каза Баев.

„За щастие, отделенията, в които се наблюдават и лекуват ХИВ позитивните на практика са самостоятелни в рамките на инфекциозните болници към петте университетски центъра у нас и там продължава техния мониторинг. Вече имам информация за няколко ХИВ позитивни лица, които са преболедували и COVID-19“, сподели мениджърът на програма "Сексуално здраве".

Няма категорични данни, че лекарствата срещу СПИН помагат и срещу коронавирус, но има информация, че някои от медикаментите за антиретровирусна терапия се ползват и при пациенти с новата болест. Заболелите ХИВ позитивни са изкарали COVID-19 не много тежко и без големи усложнения, защото терапията им по принцип е насочена към укрепване на имунната им система, но това не ги прави неуязвими, каза Баев.

Терапиите за СПИН през последните години много са напреднали и нямат нищо общо със ситуацията през 90-те години на миналия век. Хората с ХИВ могат да водят нормален живот и да не страдат от странични ефекти, каза експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

Според него досега няма създадена ваксина срещу СПИН, защото не е бил хвърлен същия ресурс като за изработването на тази срещу коронавирус, а това се дължи на стигмата на ХИВ.

Вижте целият разговор във видеото.