„ГЕРБ последователно е защитавала позицията, че партиите трябва да получават пари от държавата, за да имаме демокрация. Бойко Борисов ясно и категорично каза защо предлагаме намаляване на 1 лв. – не може ГЕРБ да търпи негативи, защото отстоява тази позиция. Така председателката на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова коментира внесеното от кабинета в парламента предложение за драстично намаляване на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лев на глас.

Нека видим сега всяка партия как се позиционира за субсидиите, уточни тя.

По думите на Стоянова от БСП винаги отсъстват, когато се гласуват предложения за намаляване на субсидиите. Отсъствали са, когато са гласувани въпросите от референдума, инцииран от Слави Трифонов, не са гласували и днес при първо четене на промените в бюджетната комисия. Това е политическа безотговорност, коментира председателката на бюджетната комисия.

В пленарна зала ГЕРБ ще подкрепи предложението за 1 лев. субсидия на глас. Менда Стоянова каза, че не смее да прави прогнози дали то ще мине при гласуването в пленарната зала.

На въпроса дали предложението за субсидиите е кризисен пиар след негативния доклад от Брюксел Стоянова обяви, че ако се разгледа в сравнителен анализ с предходни години, докладът е много по-положителен.

„Ние имаме четири препоръки по доклада. Те са в много по-мек вариант от тези, които бяха дадени миналата година. Едната е за продължаване на подобряването на събираемостта, тя е фокусирана към два момента – цигари и гориво. Другата препоръка е по отношение на законите за прането на пари. Препоръката е да се транспонира Пета директива, която ние имаме да транспонираме до 2020 г.“, поясни Стоянова.

Вижте повече във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!