Говорим за един повтарящ се във времето конфликт, който на определен период от време ескалира допълнително, обясни в предаването „Лице в лице“  Мартин Табаков от Институт за дясна политика за напрежението между Израел и „Хамас“.

„Сега е свещеният месец Рамадан и това е свързано с допълнителен приток на вярващи в едно от най-светите места за мюсюлманите – джамията Ал-Акса в Йерусалим. Това са допълнителни средства за сигурност за израелската държава , това всяка година довежда до напрежение“, отбеляза анализаторът.

„Друг такъв момент, който виждаме, касае един квартал в Източен Йерусалим, за който местните израелски организации пожелаха палестинците, които живеят в тези домове, да ги напуснат“, посочи още Мартин Табаков.

Според него, когато за кратък период от време съвпаднат много такива фактори, които носят голям рисков потенциал, това нещо добива формата на торнадо от ракети.

По думите му част от хората, които не губят от тази ситуация са „Хамас“ и партията „Ликуд“ на Бенямин Нетаняху.

„В ситуация, когато имаме ескалация на напрежението, тогава е моментът да се появи господин Сигурност – това е другото име на Нетаняху“, каза Мартин Табаков.

Според него „Хамас“ също печели, защото там е трябвало  да има избори, но са отменени от лидера на палестинската автономия Махмуд Абас. „С ракетите от „Хамас“ му казаха: Ти можеш да избягаш от изборите, но не можеш да избягаш от загубата“, заяви Табаков.  

„Едно от най-важните неща, които могат да се случат по отношение на това кой ще посредничи между Израел и палестинската автономия, е дали американците могат да се заместят от Руската федерация“, смята анализаторът. Според него руската страна е в добро отношения и с Нетаняху, и с палестинската автономия и тя може да играе посредническа роля.