Ескалира напрежението между Израел и палестинската групировка "Хамас". Жертвите вече са близо 60 – загиналите в Израел са шестима, а убитите палестинци са 53.

Движението "Хамас" е изстреляло от Ивицата Газа повече от 1000 ракети срещу Израел в отговор на израелските въздушни удари.

Тази нощ беше обстрелвана южната част и крайбрежието на Израел. Над половината от ракетите са били насочени към Тел Авив. Други 100 са били срещу град Беер Шева.

Жертвите от днес са в град Лод, ударен от ракета, изстреляна от Ивицата Газа. Израелските сили от своя страна атакуваха втора многоетажна сграда в Ивицата Газа.

13 етажа са изравнени със земята в Ивицата Газа. Ударено е и 9-етажно здание, в което са се помещавали апартаменти и компании за производство на лекарства.

Местните жители се опитаха да избягат от района с деца на ръце и раници с най-необходимото.
Израел обяви, че атакува цели на "Хамас", сред които разузнавателни центрове и места, откъдето се изстрелват ракети. Над 80 бойни самолета извършиха стотици въздушни удари. 

В отговор в Тел Авив нощта премина с вой на сирени за тревога, взривове и търсене на убежища. Районът беше подложен на ракетен обстрел. С часове експлозиите отекваха из града.

Няма данни за пострадали българи, казва посланикът ни в Израел Румяна Бъчварова.

"Посолството работи и през нощта – има отворени телефони. Всеки, който иска да се свърже с нас, може да го направи. Тук всяко семейство, всеки дом има скривалище – помещение, в което може да се скрие. През тази нощ имаше информация, че доста хора са ги използвали. Проблемът остава през деня, защото придвижването през улиците също крие потенциален риск, никой не знае кога може да бъде следващият обстрел", каза още Бъчварова.

Израел засили военното си присъствие край Газа. ООН определи ситуацията като "дълбоко тревожна".