„Ако инвеститорът в АЕЦ „Белене” смята, че проектът е печеливш, няма да иска държавна гаранция”, заяви Мартин Димитров в „Лице в лице”. Икономистът гостува в предаването заедно с професор Георги Касчиев, за да коментират изказванията на президента Радев за изграждането на втора атомна електроцентрала.

Преди срещата с руския президент Владимир Путин държавният глава Румен Радев коментира, че изграждането на АЕЦ „Белене” е неизбежно, а след това заяви, че Русия има място при изграждането ѝ. Управляващите стартираха процедура по избор на инвеститор, като по думите им има желаещи.

„Държавна гаранция се налага, когато говрим за големи проекти, в които инвеститора се съмнява. Става въпрос за изкупуване на ток на фиксирани цени. Огромно количество ток за много дълъг период”, заяви Димитров, според когото стойността на тока от АЕЦ „Белене” ще е два пъти по-скъпа от сегашния микс.

Снимка: btvnovinite.bg

„Площадката на АЕЦ „Белене” се превърна в голям гьол, наводнена и неизползваема”, коментира експертът по ядрена енергетика Георги Касчиев и допълни, че основният риск е сеизмичен.

„Там е много активна сеизмична зона”, припомни той и апелира правителството да изисква експертна оценка от архитекти дали може да се изгражда ядрен блок на тази деградирала площадка или трябва да се хвърлят нови милиони за построяването на друга площадка.

Снимка: btvnovinite.bg

Дори в момента има ток за износ, но няма кой да го купи, коментираха експертите по под на твърденията, че АЕЦ „Белене” е важно за бъдещото развитие на България и има пазар за износ на произведеното електричество.

До момента са дадени над 3 млрд. лв., но цялата централа ще струва над 20 млрд. и държавата ще трябва да плати на новите консултанти, каза Димитров.