Бившият зам.-председател на ЦИК Мария Мусорлиева подложи на съмнение легитимността на сегашната Централна избирателна комисия и добави, че според нея няма как да се случат следващите избори с нея.

„Процедурата за избор на ЦИК беше такава, че всички парламентарни групи, всеки един депутат и неправителствени организации, специализирани в темата на изборите, можеха да предлагат кандидати. Нито едни документи, оставени в НС на НПО с предложения за членове, не бяха дори входирани”, обясни тя пред "Лице в лице". 

„Пет минути преди да приключи срокът за процедурата, г-н Цветанов излезе и каза точният брой на вече избраните от него членове, които са квотата на ГЕРБ”, каза Мусорлиева, като според нея дори някои членове на партията не са знаели кои ще са избраните.

„Г-жа Нинова махна остриетата си на БСП – и сложи,  като каза, че е решение на органа на партията, някакви хора. Освен това според член 50 на Изборния кодекс членовете на ЦИК трябва да имат професионална квалификация - не учител, радиотехник, каквито бяха предложени, а да имат 7 годни стаж в областта на изборите, председатели на ОИК, на СИК-ове”, поясни бившият зам.-председател на ЦИК.

Още през март Мусорлиева обяви, че процедурата по избор на новата ЦИК е изключително опорочена и заяви, че разполага с папка с доказателства за това. Тогава тя заяви, че разработката й е плод на 10-годишната работа в ЦИК и засяга всички органи на държавната власт.

Вижте още по темата във видеото.