Заплахата с Костинбродската афера прозвуча от Бойко Борисов още в изборната нощ, сега неговите служители я повтарят. Въпросът е дали премиерът се изживява като говорител на прокуратурата или изобщо като главен прокурор. От чие име си позволява да отправя заплахи срещу мен, още повече в ситуация, в която срещу мен няма завеждани дела, от чие име говори? Това каза в предаването „Лице в лице” Мая Манолова.

Притеснително е, когато Изпълнителната власт се изживява като държавно обвинение, допълни тя.

„Това е пореден опит на Борисов да ме сплаши, след като обидите, които изсипа върху мен и върху моя екип – "сбирток", днес чухме "башибозук", "уйдурма", "хора, които не са изкъпани" и други подобни. След като очевидно не сработиха неговите обиди, сега си мисли, че ще ме уплаши. Не, няма да ме уплаши.

Не ме е страх, господин Борисов, от никоя от обидите и заплахите, които отправяте към мен".

По думите на Манолова, Борисов се страхува, но не от нея:

"Страх го е от това, че се видя, че може да загуби София и че утре може да загуби България и пътят за това вече е ясен на хората. Страх го е от хората, които се обединиха срещу едноличната власт".

По думите й много по-малко от 20 000 гласа не са стигнали на изборите в София.

"Кметът на ГЕРБ беше избран с малцинство – под 50% от гласувалите и под 20% от всички избиратели в София. Те загубиха над 80 000 гласа, за какво говорим, залезът на ГЕРБ вече е факт, затова си позволява да ме заплашва по този начин. Е, не ме е страх, продължавам!”.

По темата за касирането на изборите в София, Манолова обясни, че в жалбата си са приложили 14 класьора с доказателствен материал за груби нарушения на изборния процес.

"Те са в 4 групи – първата е свързана с избирателните списъци, втората – с протоколите от Секционните избирателни комисии, третата група е с бюлетините, четвъртата е с организацията на изборния процес.

По отношение на списъците стана ясно на всички българи, че 100 000 избиратели е разликата в списъците между първия и втория тур".

В коментар на твърденията, че това е техническа грешка, Манолова пита: "Дали ще Wи е приятно да бъдете обявена за техническа грешка – уж ви има, уж ви няма в списъците".

"Установихме, че има разлика около 7000 души в част втора на избирателните списъци, това са гражданите на държави членки на ЕС, които според администрацията са 44, но според избирателната комисия са близо 7000, които са дописани в списъците".

Ние сме приложили стотици секционни протоколи с копие от това как са изглеждали, изготвени от СИК, и как изглеждат сега, след като са качени на сайта на ЦИК – подправяни, доправяни, дописвани, надписвани в различни колони секционни протоколи.

Над 60% от протоколите на Секционните избирателни комисии са променяни.

Някои от тях са абсолютно празни в първия си вариант, други са без фабрични номера, трети са с различни поправки, четвърти са неподписани, в пети има разминаване в числата, които определят изборните резултати. Това е в близо 900 протокола".

По думите на Манолова, те са поправяни в нарушение на правилата на Изборния кодекс:

"Защото имат право да извършват поправки членовете на Секционната избирателна комисия и протоколите трябва да се представят на Общинската избирателна комисия. Те са били поправяни от служители на столичната администрация, назначени за сътрудници на Общинската избирателна комисия в нарушение на правилата. Нямат право други хора да пипат протоколите".

Има 7000 недействителни бюлетини, каза още Манолова.

"Забележете, че най-изрядни и несгрешени са бюлетините в ромските секции. Там няма недействителни бюлетини. Това потвърждава нашата информация, че се е гласувало с бюлетини, внесени отвън, попълнени предварително и пускани в тези секции".

Чуйте целия разговор във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!