Мая Манолова внесе искане за касиране на местния вот в София. На втория тур тя загуби от Йорданка Фоандъкова с 20 366 гласа, показаха данните на ЦИК.

Манолова и инициативния й комитет прилагат 14 папки, в които по думите им има доказателства за нарушения, като грешки в избирателните списъци и броенето на бюлетините. 

"Внасяме 14 класьора с доказателствен материал за тежки нарушения. Установихме стотици нарушения на изборните правила, които класирахме в четири групи", каза Манолова.

Манолова заяви, че освен липсващите над 100 000 избиратели между двата тура на изборите, обявени за техническа грешка, са установили и разминаване от 6700 души, които са гражданите от страни-членки на ЕС, имащи право да гласуват.

"Това е броят на хората, които според ОИК са включени в избирателните списъци, а според общинската администрация техният брой е само 44", уточни Манолова.

Премиерът реагира, заявявайки, че победата на ГЕРБ в София е безспорна.

„И на двата тура победиха. БСП имат 15 съветниции, ГЕРБ - 27 в София. Тя иска касиране на изборите в София. И аз искам касиране на изборите за президент, ама то мандатът му вече свърши”, заяви премиерът.

БСП-София поискаха касиране на изборите за районни кметове в "Искър", „Люлин” и „Красна поляна”. Кандидатът на социалистите Борис Цветков внесе до компетентните органи записи, според които опонентът му договарял ромски вот. Спечелилият отрече.

"По този начин ще се върне доверието в институциите, че ако някой е победил, го е победил честно”, заяви Цветков.

"Нито съм уговарял, нито съм участвал в каквито и да е уговорки за покупка и продажба на гласове”, контрира Ивайло Цеков, районен кмет на район "Искър" от ГЕРБ.

Снимка: btvnovinite.bg

БСП пък покани утре политическите сили на дебат за промени в изборното законодателство.