Надежда Грекова е майка на дете с увреждания, то е на 28 години, но за нея си остава непораснало. Тя трябва да се грижи за него, защото синът й е с тежки умствени увреждания и ред съпътстващи заболявания. Тя сподели пред „Лице в лице”, че се чувства омерзена от новите правила за ТЕЛК.

Според тях процентът за инвалидност се определя само от основното заболяване, а не както досега – да се сумира от основното и съпътстващите. Заради новaта наредба хора с увреждания излязоха на протест. 

Надежда обясни, че те са съгласни процентът на съпътстващото заболяване да се фиксира.

Преди е бил между 30 и 50%. Но е важно да го има, защото, според нея, сега много хора са ощетени.

Надежда разказа, че досега синът й е бил с 96% инвалидност с право на чужда помощ, но по новата наредба вече е с 80% без чужда помощ, а ходят и на рехабилитация. 

„Години се грижа за детето си и сега сякаш ми казват, че се е оправил и няма нужда от никаква помощ. В същото време в ТЕЛК-а му пише, че няма право на никакъв вид труд”, разказва майката.

Освен умствена изостаналост, той има хипертония, диабет, операция на сърцето и ортопедична.

„Да, той ходи сам, но не може нито да се изкъпе, нито да си сложи да яде, нито да си взима хапчетата”, разказва Надежда.

Тя коментира и фалшивите ТЕЛК- ове, като бе категорична, че трябва да се хванат нарушителите, но сегашната наредба е нужно да се промени за съпътстващите заболявания, понеже страдат тези, които се нуждаят.

Преди две седмици първоначалните резултати от мащабна акция показаха, че половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави.