В търсенето на квалифицирани кадри за бизнеса се намесват и общините.

В предаването „Лице в лице” кмет на Ботевград Иван Гавалюгов и Денис Захариев разказаха как се осъществява връзката между завършилите професионални гимназии и намирането на работа по специалността.

„Липсва връзката между образователните институции и бизнеса. Образователните програми не са адаптирани спрямо нуждите на бизнеса. Затова в Ботевград решихме, че трябва да поемем нещата в свои ръце и да бъдем медиатор между бизнеса и училищата”, посочи Гавалюгов.

Кметът на Ботевград заяви, че в града има глад за квалифицирани кадри и дори идват работници от съседни населени места.

„Идват над 2000 човека, извозват се с автобуси. Това от една страна е добре – в града има работа, но не можем пасивно да наблюдаваме как трудовият ресурс на Ботевград не намира своето реализиране на трудовия пазар”, заяви Гавалюгов и допълни, че основен проблем е мотивацията на младите хора да учат в професионални училища.

„Проведохме поредица от разговори с бизнеса и училищата. На тях искахме да чуем нуждите на бизнеса –какви професии биха желали да има. За да чуят директорите и да направят заявки към МОН за предмети, които трябва да се изучават. Частично се случи. Директорите се плашат от новостите – свикнали са си на техните образователни програми”, Гавалюгов.

Как общината е помогнала на Денис Захариев да започне работа по специалността си – вижте във видеото!