Ние свършихме това, което трябваше, и това е достатъчно ясно на гражданите. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ говорителят на служебното правителство Атон Кутев по повод 100-дни управление на кабинета „Янев“.

„Изборите бяха проведени така, както трябва, въпреки трудностите. Опитахме се да променим България, доколко се успели, ще стане ясно оттук нататък. Показахме, че може да се управлява по друг начин, че схемите могат да бъдат поне осветлени, ако не и спрени, за да се спрат трябва все пак и Народно събрание“, уточни Кутев.

Говорителят напомни, че независимо дали ще има редовно или отново служебно правителство след 1-2 седмици то няма да е същото като това в момента.

Относно упрека на Дончев, че част от задачите на служебното правителство са били да дискредитира управлението на ГЕРБ Кутев отрече да са имали подобна задача.

„Целта беше да дадем шанс на държавата да се развива във вярна посока. Но част от лошите практики са свързани с ГЕРБ, защото те са ги наложили“, коментира говорителят на кабинета.

Той даде пример с предварителното изплащане на 1,3 млрд. лв. на „Автомагистрали“ за проекти, които ще се реализират след години и в същото време липса на пари в бюджета за фирмите, които извършват текущите ремонти.

„Това се е случвало с ясното знание на г-н Дончев, на г-н Борисов и на г-н Нанков.  Това са хора, които са знаели какво се случва и не могат да ме убедят, че това е добра бюджетна практика, че подобен начин на разплащане, на задължаване и на манипулиране с обществени пари не води до повишаване на корупционната среда А дано убедят съда и прокуратурата, че те не са част от корупционната среда“, заяви Кутев.

Гледайте цялото интервю във видеото!