Няма такава заплаха – турският президент Реджеп Ердоган да пусне 3,6 млн. лв.бежанци към Европа, той блъфира. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице” Кристиян Шкварек историк и анализатор и член на  новосъздадения Евроатлантически център за сигурност.

По думите му турският президент планира етнически експеримент – да засели със сирийски бежанци Северна Сирия, в която преобладават кюрдите, и така да отслаби силите им в региона.

„Освен това можеш да пуснеш няколко хиляди, но как пускаш 3,6 млн. души, това да не е вода. Много от тях искат да се върнат в Сирия, други са се устроили в Турция, съмнявам се близо 4 млн. души да хукнат към Европа”, коментира още Шкварек.

Според него е добро предложението за създаване на зони за сигурност в Африка, Либия и дори в Сирия, в която бежанците да изчакват за разрешение за убежище. Признава обаче, че трудно ще се постигне съгласие за това.

Шкварек е на мнение, че България добре пази границите си, защото има политическа воля за това – политиците са осъзнали, че това им носи електорална подкрепа.

Вижте повече във видеото!