София наистина има нужда от промяна и тя ще дойде с Мая Манолова. Това каза в предаването „Лице в лице” зам.-председателят на Народното събрание и делегат на заседанието на софийската организация на БСП – Кристиан Вигенин.

Въпреки че от БСП още не са гласували окончателно подкрепата си за Манолова на тези местни избори, Вигенин сподели, че това почти сигурно ще се случи.

„Смятам, че софийската организация след опит, който имаме с участието в местни избори, ще вземе решение в подкрепа на Мая Манолова. Поне така усещам нагласите в организацията”, каза Вигенин.

„За мен това е правилното решение, защото София е един особен град. Тук гласовете са обикновено по равно разделени между ГЕРБ, БСП и традиционната десница. В годините винаги сме имали слаб резултат, когато сме участвали с чисто партиен кандидат. Сега, при сегашното развитие на политическата ситуация, сегашните съотношения в града, един независим кандидат, подкрепен от много широко ветрило от организации, може да сложи край на дългогодишното управление на столицата от ГЕРБ и за мен това е водещият принцип”, каза още той.

Като предимства на Манолова Вигенин изтъкна социалното ѝ мислене и работата ѝ като омбудсман на републиката.

Ресорът на Мария Габриел

„Не намирам особен смисъл в опита на управляващите да говорят с някакви нереални суперлативи за това какъв страхотен ресор е получила България чрез Мария Габриел. Просто трябва да подхождаме с реализъм. Разбирам, че Бойко Борисов се опитва да го представи като нещо невероятно. Няма добър и лош ресор в ЕК. Ресорите са такива, каквито ги направят еврокомисарите и те са полезни дотолкова, доколкото самите държави могат да се възползват от това”, посочи Кристиан Вигенин.

По думите му представянето на Габриел в ресор „цифровизация” не е било добро, а сред доказателствата за това, според Вигенин, е пробивът в НАП. Именно заради това, според него, в крайна сметка Габриел е получила друг ресор.

„Пожелавам на Мария Габриел успех, но нека да не го представяме като някакъв героизъм или жест, който е направен към България – нищо подобно”, добави той.

Шпионският скандал

Вигенин реагира със съмнения към изказването на премиера Борисов, че не е знаел за разследването на шпионските връзки. По думите му някои от нещата, които бяха изнесени от прокуратурата относно шпионската сага, звучат нелепо.

„Ако министър-председателят не знае, че ДАНС се занимава с такъв случай, аз съм притеснен за националната ни сигурност. Ако знае и лъже, също съм до известна степен притеснен, тъй като в края на краищата отговорност за подобни неща се носи от министър-председателя”, коментира Вигенин.

Чуйте цялото интервю във видеото.