„Фирмата, за която Борис Бонев твърди, че е по-скъпа, е дала с 200 хил. лева по-малко от фирмата, която е по-евтина“, каза зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

„На по-скъпата фирма сме платили 2 милиона и 200 хил. лева., а на по-евтината, според Бонев, 2 милиона и 700 хил. лева за тези 10 месеца. Реалният резултат е, че за по-скъпата фирма сме дали 200 хиляди лева по-малко“, обясни Кръстев.

„Разликата между цените на двете фирми за поддръжка и изграждане на осветлението на София е смущаваща, но не е незаконна“, каза Кръстев в ефира на „Лице в лице“.

В предаването „Тази неделя“ общинският съветник Борис Бонев разкри за скандална обществена поръчка за уличното осветление на София, в която е заложено столичани да платят между 3 и 77 пъти по-високи цени, за да са на светло. Кръстев, който е подписал поръчката, отрича това да е вярно.

Той обясни, че едната фирма е заложила на по-скъпо изграждане за сметка на по-евтина поддръжка, а при другата е обратното – по-евтино изграждане и по-скъпа поддръжка. Именно поради причина на пръв поглед изглежда, че има разлика в цените на отделните лампи.

„Тук няма никаква стъкмистика. Въпросът е дали е законно или не. Като е смущаващо, единственото, което можех да направя е да анексирам цените надолу“, каза Кръстев.

По думите му той няма как да прекрати обществена поръчка без сериозно основание. „Може при висока цена разбира се, но когато тази цена се балансира и в крайна сметка постигнем усреднена стойност е друго“, каза той.

„Законът за обществените поръчки има слабости и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Ако прекратя поръчката без основание, мога да застраша уличното осветление или да бъда санкциониран“, каза Кръстев. Той добави още, че обществената поръчка е разглеждана от комисия, като нито един от членовете на комисията не е подписал поръчката с особено мнение.

Кръстев приветства проверките на обществената поръчка, като каза, че по този начин максимално бързо ще се наложи Борис Бонев да се извини на столичани.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!