„Фирмата, за която Борис Бонев твърди, че е по-скъпа, е дала с 200 хил. лева по-малко от фирмата, която е по-евтина“, каза зам.-кметът по транспорта Кристиан Кръстев.

„На по-скъпата фирма сме платили 2 милиона и 200 хил. лева., а на по-евтината, според Бонев, 2 милиона и 700 хил. лева за тези 10 месеца. Реалният резултат е, че за по-скъпата фирма сме дали 200 хиляди лева по-малко“, обясни Кръстев.

„Разликата между цените на двете фирми за поддръжка и изграждане на осветлението на София е смущаваща, но не е незаконна“, каза Кръстев в ефира на „Лице в лице“.

В предаването „Тази неделя“ общинският съветник Борис Бонев разкри за скандална обществена поръчка за уличното осветление на София, в която е заложено столичани да платят между 3 и 77 пъти по-високи цени, за да са на светло. Кръстев, който е подписал поръчката, отрича това да е вярно.

Той обясни, че едната фирма е заложила на по-скъпо изграждане за сметка на по-евтина поддръжка, а при другата е обратното – по-евтино изграждане и по-скъпа поддръжка. Именно поради причина на пръв поглед изглежда, че има разлика в цените на отделните лампи.

„Тук няма никаква стъкмистика. Въпросът е дали е законно или не. Като е смущаващо, единственото, което можех да направя е да анексирам цените надолу“, каза Кръстев.

По думите му той няма как да прекрати обществена поръчка без сериозно основание. „Може при висока цена разбира се, но когато тази цена се балансира и в крайна сметка постигнем усреднена стойност е друго“, каза той.

„Законът за обществените поръчки има слабости и ние сме длъжни да се съобразяваме с тях. Ако прекратя поръчката без основание, мога да застраша уличното осветление или да бъда санкциониран“, каза Кръстев. Той добави още, че обществената поръчка е разглеждана от комисия, като нито един от членовете на комисията не е подписал поръчката с особено мнение.

Кръстев приветства проверките на обществената поръчка, като каза, че по този начин максимално бързо ще се наложи Борис Бонев да се извини на столичани.