Приемането на нов дълг е нормално и правилно. Не смятам, че в обозримо бъдеще лихвените равнища в Европа ще се променят. Условията за поемането на нов дълг ще са такива, каквито са сега. България няма да си промени кредитния рейтинг, защото той е добър. Въпросът е дали това трябва да стане когато има резерв, или когато няма.

Това заяви икономистът Красен Станчев във връзка с обявените от кабинета икономически мерки заради извънредното положение. По време на брифинг в Министерски съвет премиерът Борисов подчерта, че към момента не вижда смисъл да бъде теглен външен заем, за да бъде подпомогнат българският бизнес.

Правителството обяви, че 4,5 млрд. лв. от резерва на страната ще бъдат използвани за преодоляване на трудностите, свързани с кризата заради COVID-19.

В студиото на „Лице в лице“ Станчев подчерта, че при сегашното отпускане на средства за засегнатия от коронавируса бизнес, а именно 60:40, където държавта плаща 60%, а работодателят – 40%, парите ще стигнат за около 12% от фирмите и няма да има средства за по-дълго от 3 месеца.

„Загубите на ден за тези, които са пряко засегнати, е около 50 млн. лв. Това означава, че половин млрд. лв., които отиват в Банката за развитие,с изразходват за 10 дни. А оставащият резерв ще стигне за 140 дни“, обясни икономистът.

Той коментира, че някои от предприетите мерки са адекватни и вече работят. От друга страна обясни, че вместо да се вкарват пари в Банката за развитие, би направя фонд, който да се управялва от банките, защото именно те познават клиентите.

Експертът изтъкна, че е важно да се вземат мерки, които дават дългосрочна перспектива. Според него такива към момента няма.

„Аз бих премахнал данък печалба, което означава загуба за бюджета по планираните неща за годината. От друга страна обаче се дава свобода на фирмите да мислят какво да правят, защото ще има работодатели, които ще дадат платен отпуск, но ще има и такива, които ще дадат неплатен“, заяви Станчев.

Икономистът не вярва, че сегашната ситуация може да бъде по-тежка отколкото по време на финансовата криза от 2008 г. Той предположи, че заради коронавируса държавата ще изгуби около 5-6% от БВП.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!