„Времето за политика „проба-грешка“ изтече и очакваме ясен план за извеждане на България от кризата“. Това е щяла да каже лидерът на „БСП за България“ Корнелия Нинова на министър-председателя Бойко Борисов, ако извънредното заседание в парламента се беше състояло.

Днес по искане на опозицията трябваше да има изслушане на премиера. Народните представители от ГЕРБ обаче на практика бойкотираха заседанието, като не осигуриха кворум.

„Очевидно от парламентарна република се превръщаме в телевизионна, след като ни изпращат в студиата“, коментира Нинова по повод думите на Менда Стоянова от днес.

Нинова определи бойкота на заседанието като удар по парламентаризма и правото на контрол на опозицията върху изпълнителната власт. Лидерът на БСП добави, че това е „пореднaта стъпка към диктатура“.

„Подигра се с много хора, които очакваха отговори на въпроси. По-трудно е да отидеш в директен сблъсък с политически опонент с аргументи. Предполагам, че третата причина е страхът от това, което ще се случи“, коментира Нинова по адрес на министър-председателя.

„Бихме казали, че дотук ние подкрепихме извънредното положение с пълното разбиране за ситуацията. Но това, което последва, е един хаос в решенията. Хаос, който създава напрежение и несигурност у хората“, каза още тя.

По думите на Нинова управлението разчита на всяване на страх, за да подчинява гражданите. Тя разкритикува правителството за спасителните мерки, които бяха обявени в последните седмици.

„В Европа и дори на Балканите се предлага безрезервна и безвъзмездна помощ на хората в беда. Да вземем например Сърбия – по една минимална заплата гарантират на всеки, който си е загубил работата, и по 100 евро на всеки пълнолетен гражданин“, даде пример Нинова.

От БСП са щели да предложат алтернативен кризисен план, който да включва по една минимална заплата плюс осигуровки – 725 лв. общо, на тези, които са в неплатен отпуск и имат разходи.

Опозицията предлага част от средствата да постъпят след замразяване на временните проекти за модернизация на армията: „Да се замразят тези средства и да се пренасочат към бедни и засегнати от кризата“, добави Нинова.

Партията ѝ настоява и за пълен анализ на фактическото състояние на бюджета на държавата.

Чуйте целия разговор във видеото.