„Ако продължаваме така, както го е започнал Борисов и ще го остави след себе си, всяка година ще ни трябват между 3,5 млрд. и 7 млрд. нов заем, за да поддържаме системите“.

Това каза в „Лице в лице“ по темата за бюджета лидерът на БСП Корнелия Нинова като цитира данни на „Блумбърг“. По думите ѝ всяка година чрез корупционни схеми от държавата изтичат 10 млрд. лева.

Нинова също изрази мнението, че захранването на различни сфери с пари от бюджета е предизборен ход: „Важно е да се увеличи финансирането в приоритетните области, но още по-важно е как се прави и с каква цел“.

В подкрепа на думите си тя посочи, че 50 лв. към пенсиите например е мярка, която ще продължи до март – тоест до парламентарните избори, а увеличението на детските надбавки е със срок една година.

„В бюджета има само 300 млн. за икономиката. Ако нещо ще ни изведе от кризата, това е бизнесът и икономиката. Сигурно сте чували за мярката 60 на 40. За да получи тези пари, на малкия и среден бизнес се прави ревизия 10 години назад. Страшен натиск и бюрокрация. Това са време, документи… Минаха три месеца от кризата, те не могат да получат тези пари“, коментира Нинова.

Лидерът на опозицията заяви, че за да се увеличат заплатите на лекарите, от които имаме нужда в момента, е необходимо болниците да престанат да бъдат търговски дружества и така заплащането на медиците няма да зависи от печалбата на болничното заведение.

Нинова коментира още, че правителството е изпуснало контрола над COVID кризата и сега прехвърля отговорността на кметове и директорите на училищата.

За президента

„Отношенията ни с президента винаги са били принципни. Ние като партия не се месим в президентските работи – неговите решения са негови решения и той носи отговорността за тях“, заяви Нинова на въпрос имат ли разногласия с Румен Радев.

Попитана уволнен ли е началникът на кабинета на президента – Калоян Методиев, заради това, че е бил на нейно тържество, тя заяви: „Аз това не го разбирам, ако това е мотивът. Само, защото е бил на тържество на лидера на партията, която те е издигнала и помогнала да бъдеш избран, не го разбирам като мотив“.

Нинова каза още, че е рано да се мисли дали БСП отново ще издигне Румен Радев на следващите президентски избори, като подчерта, че процедурите за номинации в партията се спазват стриктно и вероятно ще бъдат разглеждани и други кандидати.