Министерството на финансите е съгласувало проекта на Закон за държавния бюджет на Република България за 2021 г. със всички първостепенни разпоредители.

Това заяви ресорният зам.-министър Росица Велкова и допълни, че са били изключително щастливи, когато са получили становището от администрацията на президента Румен Радев. По думите ѝ в него няма забележки и изпратиха копие от документа до медиите.

Снимка: Министерство на финансите

По-рано днес държавният глава изрази редица критики към Бюджет 2021 г. и коментира, че чрез разходите в него „премиерът си купува спокойствие с парите на гражданите“. Относно позицията на финансово ведомство, че Радев не е имал критики, от администрацията на президента заявиха, че това е „откровена и груба манипулация на фактите“.

Те уточняват, че администрацията на президента няма отношение към предварителното съгласуване на държавния бюджет, освен в частта, засягаща бюджета на  самата президентската институция. 

„По отношение на задлъжнялостта на бъдещето поколение държа да отбележа, че България и към момента е страната с втория най-нисък дълг в Европейския съюз след Естония. Дългът в края на 2020 г. ще бъде 23,5% от БВП, а в края на 2023 г. очакваме да бъде  29,4% от БВП“, каза Велкова. 

Тя уточни, че в условията на безпрецедентната криза, Бюджет 2021 води проактивна и антициклична политика. 

„Дефицитите, които са в 2020 г. и 2021 г. са свързани основно с COVID мерките, като голяма част от тях са насочени към хората и бизнеса, за инвестиции. В 2022-2023 г. ще се премине към фискална консолидация, така че продължаваме с амбицията си да поддържаме едни от най-ниските нива на дълга в ЕС“, посочи зам.-финансовият министър.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!