Газовите котировки вече са на нивата преди началото на войната в Украйна. Зимата в Европа беше мека и топла и прогнозите, че европейската икономика ще се срути се оказаха "силно преувеличени".

Европа успя да запълни хранилищата си и частично заради факта, че нуждите на Китай за втечнен газ през 2022 г. бяха с 20% по-ниски, което освободи количества за европейския пазар, където попадна и все още много руски газ.

Петролните и газовите гиганти като "Бритиш петролиум" и "Тотал" обявиха рекордни печалби за всички времена заради скъпите горива, но все пак цените и на борсите, и по бензиностанциите в Европа, включително и тези в България, започнаха да се нормализират. A това е добра новина за икономиката ни. Основният виновник за поскъпването на всичко - скъпата енергия, започна да се свива до нива, близки до тези преди началото на войната. 

България не е изолирана от тези световни тенденции и всички тези глобални фактори помагат на служебния кабинет да премине през зимата без сътресения и без особено тежки решения. Но усещаме ли го по джоба си?

Обективният отговор е, че не само, че не го усещаме, а поскъпването на живота у нас продължава. В този смисъл, идеята на кабинета да наблюдава цените на основни стоки и продукти из Европа и да ги сравнява с тези в България, на пръв поглед е доста колоритна. Защото освен да констатира, правителството не може да се намеси директно в пазарната икономика, без силни контролни органи.

Българската спекула има различни измерения. Например, имаме много производители на стоки, които произвеждат на максимално ниски цени, за да продават продукцията си. За да стигне тази продукция до магазините, се появяват посредници, които я купуват, след което често я препродават с надценка и чак тогава тя стига до търговците, които също слагат своята надценка, защото имат разходи - за сграда, наем, ток, персонал и прочее.

Българската спекула обаче включва и повишаване на цените чисто превантивно, в случай че инфлацията продължи да расте.

Българската спекула удря джоба ни, но и води до ръба на фалита и много производители, докато търговци правят рекордни обороти, без да се замислят върху опасността, че могат да останат без стоки, ако производителите им фалират.

Българската спекула означава още по-малко стоки на пазара, които ще бъдат продавани на по-високи цени в резултат на което ще имаме още по-висока инфлация.

Българската спекула е като кърлеж - хранейки се, увеличава обема си. Когато цените на всичко вървят нагоре, повечето от нас започват логично да настояват за по-високо заплащане, за да покрием нуждите си. Когато това се случи ударно се завърта спирала, която още повече увеличава инфлацията и на хоризонта идва нова опасност - увеличаване на безработицата.

Въпросът е как контролните органи ще се справят със спекулата? Как държавата ще извади на светло отново увеличаващия се сив сектор, при който работодатели отново плащат минимални заплати по документи и дават пари под масата? Ще продължим ли да не приемаме необходимите закони, за да получим траншовете по Плана за възстановяване? Въпросите са ясни като бял ден.

Но отговорите явно не са. Енергията вече е по-евтина. Но уви, това у нас означава още по-високи цени.