„Най-малка цена за конструкцията ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще плати ГЕРБ. Те излизат от изолацията и изпират имиджа си. Може би го направиха за сметка на Иван Гешев. Той не е съгласен и им даде битка, която те не очакваха“. Това каза в предаването „Лице в лице“ политологът Първан Симеонов.

„Докато не свърши не е свършило, прекалено деликатно, нежно ми изглежда това, за да е толкова лесно“, коментира Симеонов във връзка с ротационното правителство.

Според него някаква цена ще плати и „Демократична България“. По думите му ДБ никога не загубили връзката с Борисов и според него те били в основата на случващото се.

Христо Иванов преносно казал на Борисов: Ето подавам ти ръка, да правим това, което трябваше да правим преди няколко години“, заяви Симеонов.

По думите му най-голяма цена ще плати „Продължаваме промяната“, защото няма структури и твърдо ядро.

Според него ДБ се промъкнали в хаоса и прокарали своята съдебна реформа.

Симеонов заподозря, че може би Борисов ще даде София на ПП-ДБ, защото така или иначе я губел.

„Днес Гешев отвори кухнята и там е прелюбопитно“, заяви той.

По думите му едно евроатлантическо правителство е прекалено за българите. „Костадинов пак ще е печеливш. Той и при избори е печеливш и при евроатлантическа коалиция пак печели“, заяви Симеонов.

„Видяхме, че няма механизъм за отстраняването на главния прокурор докато не бъде привлечен, като обвиняем. В момента съществува законодателство от две мерки, но трябва да бъде привлечен. Ние не знам как да се отървем от него по законен начин. ВСС може да го отстрани с акт, ако е класическо дисциплинарно производство. Това показва едно силно политическо влияние в съдебната власт, от което е добре да се отървем“, каза в предаването „Лице в лице“ правният експерт от Института за пазарна икономика Иван Брегов.

По думите му много трудно ПП-ДБ ще проведат сами съдебната реформа. Според него било от изключителна важност да стане това, за което са се договорили ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, защото първите заложили цялото си политическо бъдеще.

По думите му имало тишина по въпроса за това как и кого ще управлява София, а местните избори чукали на вратата.

„Гешев има на къде на отстъпва ида преговаря, защото може да бъде освободен, като ръководил, но да остане в съдебната власт“, посочи Брегов.

„През последните години милиционерите от МВР станаха най-годни да управляват“, заяви той.

„Иновативната формула тепърва ще я тестваме. Но според мен ще мине“, каза в предаването политологът Любомир Стефанов.

„Като какъв Гешев се явява на работното си място, нали е в отпуск?“, попита Стефанов. По думите му малките неща правили впечатление.

Според него Гешев правел отчаят опит да си изтъргува кожата.

ПП-ДБ се докараха в положението на ГЕРБ отпреди година и половина –никой да не иска общува с тях. Така че колко и ГЕРБ да са заложници, толкова и „Продължаваме промяната“, посочи Стефанов.

По думите му месните избори ще покажат колко тежи „Демократична България“.

Според него гражданите започнали да разглеждат институциите като хора. По думите му мисленето по този начин за държавната йерархия било много вредно.