„Бюджетът за здравеопазване наистина е колосална сума и ние държим да има резултати, да има подобряване на здравеопазването за българските граждани и да има строг контрол. А с проекта на Закона за бюджета на здравната каса ние предложихме няколко много сериозни реформи чисто здравни, но и финансови“, обясни зам.-министърът на финансите Георги Клисурски пред bTV.

Една от финансовите реформи наистина предизвика земетресение - задължението здравноосигурителната каса да прави централизирани търгове за онкологичните лекарства. Зам.-министърът на финансите обясни и какво са открили при съпоставка на цените на медикаментите. 

„Направихме анализ на цените на лекарства, които НЗОК заплаща на болниците и установихме, че държавата губи 100 милиона лева годишно от това, че плащат различни цени на различните болници за абсолютно едно и също лекарство. Има лекарства, които дори разликата в цената им стига 10 пъти, има и до два пъти, и до три пъти, до пет пъти. Затова ние предлагаме Националната здравноосигурителна каса да закупува централизирано. Тя така има и много по-голяма пазарна мощ и ще може да договаря още по-ниски цени“, каза той.

Вижте целия разговор във видеото.