Още преди Коледа си говорех с приятели, че ръководството на БСП ще търси начин да ме освободи преди Конгреса и това ще стане на неприсъствено заседание. Това заяви в „Лице в лице“ изключеният от редиците на левицата Кирил Добрев.

По думите му отдавна върви трансформация в БСП и от демократична партия – тя се превръща в лидерска. Според него този процес вече се е разиграл веднъж в българския политически живот – при отстраняването на Цветан Цветанов от ГЕРБ. 

Той уточни, че мотивите са отстраняването му са явни и скрити: „Аз съм изключен, защото изразих мнението си към работните групи и не съм подкрепил решението на Националния съвет да участваме във властта. Освободен съм и затова, че съм организирал протести пред „Позитано“ 20 – аз трудно мога да организирам 400 човека. (…) Неофициалният мотив е, че това ръководство не ме иска на Конгреса“.

Според него представители на партията уговарят социалисти Корнелия Нинова да остане на лидерската позиция до края на мандата си. Той направи прогноза, че тя ще бъде преизбрана и за втори такъв. 

Добрев отрече информацията, че е приближен на ГЕРБ: „Ако бях близък до ГЕРБ – щях ли да допусна най-големият им политически опонент – Радев да стане президент два пъти. Щеше ли Нинова да ме държи 4 г. до себе си. Това са митове и легенди, измислени от хората покрай нея, за да ме очернят. Нито аз, нито моето обкръжение се занимават с обществени поръчки“.

Относно участието на БСП във властта, Добрев заяви: „Превръщат една 130-годишна партия златен пръст.

Винаги ме е било страх да влезем в ролята на „Атака“ или ВМРО“. Той беше категоричен, че ще остане БСП-ар и няма да създава или да се присъедини към друга партия.

Според него разделението в БСП е по линия на отношението към президента Румен Радев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!