50 на 50 е ситуацията - експертен срещу редовен кабинет. Това прогнозира в студиото на „Лице в лице“ Калоян Методиев - директора на института „Рего“ и бивш шеф на кабинета на президента Румен Радев.

Според него изминалите избори са показали, че българите са заложили повече на емоцията, отколкото на разума.

„Не се търсеше стабилен конструкт, за да продължим като общество да решаваме проблемите по сектори. Ако имаме отново излизване на такава емоция, нещата могат да придобият неприятни развития в държавата. Изисква се държавническо поведение и план какво ще правим в следващата година“, коментира още той.

Според него предсрочни избори могат да доведат до хаос: „Никой не знае докъде ще доведе общественото мнение.“

Методиев коментира и Румен Радев и ролята му на обединител.

„Президентът излезе от ролята си на обединител, той е страна в битката управляващи – опозиция. Но има шанс да се покаже като държавник, като инициира управление, което да демонтира модела ГЕРБ“, каза още той.

Методиев изрази мнението, че преговорите може да са бавни. Той смята, че дали ще има или не управление - зависи до голяма степен и от Слави Трифонов и неговата политическа формация. 

По думите му Трифонов не е феномен, а пробив, като много е зависело и от българите в чужбина.

"Вижда се и от резултатите – не е събрал милион, не може да се говори за феномен", добави Методиев.

Според него при БСП има срив, защото възрастният електорат се е изплашил да излезе да упражни правото си на глас, а и вътрешната опозиция е изиграла роля.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!