Повече от седмица след изборите формулата на новото управление остава неясна. Заради сложната конфигурация в 45-тото Народно събрание след изборите на 4 април, търсенето на подкрепа за кабинет тече с пълна сила.

Президентът Румен Радев заяви тази вечер, че се надява в рамките на тази седмица да се свика парламентът, но трябва да се спазват стриктно Конституцията и законите. 

"Нека караме по ясно определена хронология според закона и Конституцията, нека видим обнародването на списъка от народни представители от ЦИК, съответно ще взема решение и издавам указ за свикването. Оттам, разбира се, нямам никакво намерение да бавя", каза държавният глава.

От ГЕРБ днес направиха анализ на представянето си на парламентарния вот. От партията ще предложат правителство въпреки малките шансове то да бъде подкрепено, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Имената на евентуален бъдещ премиер и министри не бяха посочени, а от "Демократична България" изразиха готовност да преговарят за кабинет с втората по резултат партия - "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

В следизборния си анализ ГЕРБ обявиха, че са първа политическа сила и благодариха на гласувалите. Според тях това е победа въпреки всичко - епидемия, политическо изхабяване и протести.

„Аз от повечето спортове, които съм наблюдавал, или съм участвал, знам, че победител е този, който е първи. Като първа политическа сила ние сме длъжни в името на доверието на тези 840 000 български граждани да предложим правителство, въпреки малките му шансове то да бъде подкрепено в следващия парламент“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Новият проектокабинет щял да съчетава и приемственост, и промяна. Досегашните управляващи изразиха недоумение от факта, че десните партии ги бойкотират, което се споделяло и в Европа.

„Учудване от това, че партии членки на ЕНП в момента са готови да вкарат комунистите през задния вход във властта, а не да преговарят с първата по големина и сестринска партия в ЕНП. Опитът ГЕРБ да бъде заобикалян при съставяне на правителство може да доведе отново страната до криза“, каза Даниел Митов.

Снимка: Ладислав Цветков

Стана ясно и още нещо - че вариантът Борисов премиер изобщо не е изключен.

„За мен лидерът на партията победител трябва да си бъде кандидат за министър-председател, толкова“, допълни Митов.

Въпреки това идеите за излизане в опозиция и дори за предсрочни избори оставали на масата през цялото време.

„Дали трябва да има предсрочни избори - аз мисля, че демокрацията никога не може да бъде предозирана. Властта тежи много, казвам ви го от опит, и ако имаш крехки рамене, може да ти счупи гръбнака“, заяви Томислав Дончев.

Снимка: Ладислав Цветков

ГЕРБ обявиха още, че не се страхуват от служебен кабинет на президента, който според тях имал роля и в задкулисни процеси.

„Очевидно е неговото желанието да състави служебен кабинет, то просто извира от всяка пора на президентското тяло“, коментира Даниел Митов.

„Политическият реваншизъм не е добра технология, тя не носи нищо добро на обществото“, допълни Томислав Дончев.

Засега хората на Борисов не са водили разговори и преговори с никоя от другите партии, защото „не просят подкрепа от никого“.

От "Демократична България" имат готовност да преговарят с формацията на Слави Трифонов за правителство, ако бъдат поканени. Това стана ясно от думите на съпредседателя на обединението Атанас Атанасов в предаването "Тази сутрин" по bTV. 

„Не можем да ги изгоним от залата да гласуват. Ние бихме участвали в правителство с ясна антикорупционна програма и с министри, хора, които имат качества да осъществят тази програма“, заяви Атанас Атанасов.

От "Има такъв народ" обявиха, че засега ще запазят мълчание и се въздържат от коментар.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!