Като първа политическа сила ние сме длъжни да предложим правителство, въпреки малките шансове то да бъде подкрепено. Това обяви на първия брифинг на ГЕРБ след парламентарните избори на 4 април Томислав Дончев.

Брифингът трябваше да се води от Бойко Борисов, но той е в серия от разговори с наши международни партньори, уточни Дончев.

„Аз разбрах, че всички са спечелили изборите… Победителят е един като брой гласове, като това кой е на първо място в община, област и брой народни представители, но най-важното е, че това е победа, въпреки всички, въпреки горещото политическо лято на миналата година, въпреки естествения ефект на изхабяване от престоя във властта, въпреки пандемията, въпреки агитацията в изборния ден и тоталната консолидация на няколко политически сили“, коментира Дончев.

Снимка: Ладислав Цветков

Той благодари на българите, които са гласували и на тези, които са подкрепили ГЕРБ. И въпреки опитите да бъдем убедени, че изборите ще бъдат провалени, те минаха нормално, каза още Дончев.

„Притеснява ме, че сведохме политиката до песни, танци и надвикване. Тя е вземане на решение. За това се изисква освен мъжество и способност да носиш отговорност“, коментира още той.

На въпрос на bTV за кабинета, който ще предложат, Дончев отговори, че в него ще има „и приемственост, и промяна“.

По думите му ГЕРБ е готова с пълен състав на правителството, както и с предложения за председател и зам.-председател на Народното събрание. Имайте търпение няколко дни и ще ги научите, уточни той.

Опцията предсрочни избори той коментира така: „Демокрацията не може да бъде предозирана. Колкото пъти трябва да има избори, толкова. Друг е въпросът серия от краткосрочни правителства как се отразяват в дългосрочен план, аз мисля, че не се отразява добре“.

На въпрос към Даниел Митов дали е получил покана да стане премиер той отговори, че такава покана не е получавал.

Снимка: Ладислав Цветков

Според мен лидерът на партията, спечелила изборите, трябва да е кандидат за министър-председател, уточни Митов.

Снимка: Ладислав Цветков

„ГЕРБ печели избори за 14-ти пореден път, откакто съществува като партия и пети поредни парламентарни избори. На тези избори ГЕРБ побеждава в 24 изборни района, ДПС в 3, „Демократична България“ в два, а „Има такъв народ“ и БСП по един“, отчете организационният секретар на партията Цветомир Паунов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!