„Допуснатото за разглеждане искане на Гешев в КС се явява пречка за избор на нов главен прокурор. Парламентът освен това трябва да избере нов Висш съдебен съвет.“ Това каза депутатът от ПП-ДБ Йордан Иванов.

Конституционният съд ще се занимава с това противоконституционен ли е механизмът, по който главният прокурор се освобождава с 13, а не със 17 гласа във Висшия съдебен съвет. 

Според Иванов е много важно да се разгледа първо съдебната реформа.

„Защото тогава, когато успеем да намерим достатъчно широка платформа, на която да стъпим в българския парламент, това би дало над 180 гласа и тогава се минава по-ускорен начин“, допълни Иванов.

Той каза, че са доволни от отдръпването на Делян Пеевски от ДПС от конституционната комисия.

„Това е една положителна стъпка. Ние очаквахме от всички партии да се свали напрежението, за да се проведе задълбочен разговор какво може да се случи Не искахме никакви знакови политически фигури в тази комисия“, обясни Иванов.

Той коментира и имунитета на Бойко Борисов.

„Днес не е разглеждан имунитетът на Борисов. Днес гласувахме процедура на БСП да бъде допуснато в зала за разглеждаме имунитета на Борисов като не става дума само за него, но и за всички други народни представители, като ние гласувахме против, защото има създадена комисия и този въпрос с имунитета ще бъде разгледан буквално след няколко седмици“, каза Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.