„Служебният кабинет е активен участник в предизборната кампания и то в полза на ГЕРБ и ДПС“. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ Явор Божанков от БСП.

По думите му служебното правителство „Донев“ се кани да остане на власт дълго.

„Ясно е, че ГЕРБ дори да спечелят изборите няма да управляват. Те са в изолация, партньор нямат и няма и да имат. Затова служебният кабинет се гласи за по-дълго управление, затова сменят не само хора по върха, а и на най-ниско ниво, тоест тези хора овладяват държавата“, уточни социалистът.

Според него „задкулисието“ иска да пренесе модела на служебния кабинет в един бъдещ редовен, който ще нарекат „кабинет на националното спасение“. Затова ще се опитата да сменят и ръководството на БСП, за да сложат председател, който ще вкара партията в тази конфигурация.

„Това е сценарий от деветдесетте години, сценаристите са едни и същи и не предлагат нещо ново“, допълни Божанков.

Той коментира и преговорите с „Газпром“ за възобновяване на доставките на синьо гориво: „Служебният кабинет отказа танкери с втечнен газ, доказано забави връзката с Гърция и отива на преговори с „Газпром“ буквално със събути гащи. Оставете тук русофили и русофоби и геополитика. Как отиваш на преговори, когато другата страна знаят, че си опрян до стената?“