“Целта е да гарантираме целия отоплителен сезон. Ще се опитаме да довършим договора, който имаме с „Газпром“. Това каза служебният премиер Гълъб Донев специално пред bTV.

Той обясни, че се водят преговори тези доставки да са разсрочени и през зимата, за обхванат период и през 2023 г.

"Енергийният министър очаква отговора на "Газпром". Ние като служебно правителство искаме да довършим това, което имаме като договореност и не водим разговори за нови договори, това ще го прави редовното правителство. Целта ни е да гарантираме целия отоплителен сезон. Няма геополитически завой", добави Донев. 

Той обясни, че преговорите, които са започнали, са на високо ниво, посочи той.

"На този етап не мога да кажа с кого се говори, но се прави всичко възможно този договор да бъде изпълнен до края на годината, разбира се и с удължение на срока за изпълнение", отбеляза още Донев.

Кога ще имаме прогнозна цена за количества и цена на газа?

Той обясни, че ще се обяви прогнозната цена за газа през октомври. 

"Скоро време ще бъде обявена прогнозната цена за количествата и за цената на газа през октомври месец. Българските граждани и бизнесът могат да познаят по цените, които ще имаме за доставките на газ през октомври доколко правителството върши своята работа, търси надеждни и сигурни източници на доставка", обясни Донев. 

Той коментира и евентуалното арбитражно дело заради газовите доставки. 

"Дали ще има арбитражно дело, или не, е въпрос на бъдеще. Едно е да имаш 7 танкера, които плават, съвсем друго - къде могат да бъдат разтоварени и включени в газопреносната система. Ето това нещо не беше осигурено, да осигурим за октомври един танкер бе пределът, с който разполагат терминалите за регазификация на втечнен газ и в Турция, и в Гърция. Водихме разговори и с двете страни, както и с Италия. Проиграли сме абсолютно всички възможности, най-важното без посредници. Слотовете са уговорени и изтъргувани много преди Петков и Василев да поискат офертата за втечнен газ", допълни служебният премиер. 

Азерският газ и диверсификацията

Служебният премиер обясни, че двойно се увеличават количествата газ за България през Гърция през терминала в Александруполис. 

"Вече 1 милиард кубически метра ще можем да доставяме през терминала в Александруполис. Това ще стане, разбира се, от 2024 година, но това са стъпките, които ние правим, за да осигурим пълната диверсификация на доставките на газ към България", обясни Гълъб Донев и поянси какво е направено до момента. 

„Това, което направихме, е да ускорим процесите по строителство на тази интерконекторна връзка с Гърция, така че нещата да се случат от 1 октомври и България да получава азерският газ през новата връзка. Направени са няколко етапа. Подписана е заповед от регионалния министър за поетапно приемане в експлоатация на съоръжението всички съпътстващи на цялата инфраструктура, която съпътства това съоръжение. Той е действително много съвременен газопровод, който ще осигури над милиард кубични метра газ за България от друг източник - това е азерския газ", каза Донев.