Главният прокурор не е редови прокурор, но е мит, че над него е само Господ. Това обяви в предаването „Лице в лице“ Ясен Тодоров, зам.-директор на Националната следствена служба и бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС).

По думите му главният прокурор няма правомощия да казва на прокурорите какво да правят по определени преписки или дела. „Тези, които мислят обратното – или пълно неразбиране на принципа на разделение на властите, или нежелание този принцип да бъде спазван“, допълни Тодоров.

Относно декларацията на управляващата коалиция, с която беше поискана оставката на  главния прокурор Иван Гешев от парламентарната трибуна той каза: „Представете си, че главният прокурор или председателят на ВКС беше излязъл и беше поискал оставката на председателя на НС. Как щеше да реагира обществото в такъв случай. Щеше да е вой и писъци до Бога. Сега се приема за нещо нормално, но то не е нормално“.

Според него  практиката политици да кадруват във ВСС е порочна.

Ясен Тодоров е бил изненадан от оставката на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ.

„В доклада за върховенството на закона от 2020 г. като много положителен пример е посочено окрупняването на КОНПИ, което е преодоляло фрагментирането на законодателството в тези области и на различни органи, които нямат координация помежду си. Когато се взима решение за разформироване на някакъв орган, трябва да се действа много внимателно, защото може да се получи точно обратният ефект“, предупреди той.

Гледайте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!